Köményes sós rúd, azaz sóstangli


Kép: Krumpli Béla
Kép: Krumpli Béla
Nagymama sajtos pogácsája mellett évekig ez volt A családi sós sütemény. Nem volt ünnep e nélkül, de ha vendégek jelentkeztek be, akkor is pikk-pakk össze lehetett készíteni, másnap kisütni.

Majd évekig elfelejtettük, kipróbáltunk csomó új receptet, de végül visszatértünk a régihez, a jól beválthoz. A tetejére természetesen sajtot is reszelhetünk, vagy különböző magokkal díszíthetjük. Nálunk a legújabb kedvenc az ánizsos. Mivel folyadék nincs benne, jól záródó dobozban hosszabb ideig friss marad, bár egy adag pillanatokon belül elfogy. Nagy előnye, hogy ünnepek előtt két-három nappal korábban megsüthető.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
17 dkg vaj
1-2 dl tejföl

tojásfehérje, köménymag a tetejére

A hozzávalókat összegyúrom, a tejfölt óvatosan adagolva, nehogy ellágyítsa a tésztát. Ha már ruganyos, és nem ragad, kinyújtom ujjnyi vastagra, kilenc kockára vágom, a lapokat egymásra teszem, és ezt megismételem még kétszer. Fóliába csomagolom, és egy éjszakára hűtőben pihentetem. Másnap kb. 3 mm vastagra kinyújtom, derelyevágóval, vagy éles késsel vékony rudakat vágok. Tetejét megkenem enyhén felvert tojásfehérjével, megszórom sóval elkevert köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.

3 hozzászólás:

Névtelen írta...

A nagymamád sajtos pogácsája megtalálható a blogodban, vagy a zsúrpogácsa az? Nagyon sok úja dolgot kipróbálok, és a végén én is mindig visszatérek a régi , jól bevált receptekhez. Évi

Mindennapi Manna írta...

Nem, nem a zsúrpogácsa. Viszont esküdni mertem volna, hogy fent van, és nem találom én sem... hamarosan felteszem azt is!

Névtelen írta...

Köszi! Évi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Design by Blogger Templates + Béla Krumpli